niedziela, 18 stycznia 2015

Congichlioni nadziewane łososiem, porem i serem mascarpone (Congichlioni stuffed with fresh salmon, leek and mascarpone cheese).




Ostatnio zakupiłam dwie duże paki Conchiglioni. I  n a d z i e w a m. 
Były już z kurczakiem i bakłażanem (przepis niebawem Wam pokażę), kiedyś robiłam też z nadzieniem serowym z prostym pomidorowym sosem - klik. Swoją drogą, serowe muszę koniecznie powtórzyć. 
L u b i ę. 
Dają naprawdę sporo możliwości. Zatopione w sosie, lub tak jak tutaj, bez. Uwielbiam zarumienione na złoto-brązowo chrupiące krawędzie muszli. 
Wystarczy trochę cierpliwości i wprawy przy samym nadziewaniu ;-)
Polecam! 



Congichlioni nadziewane łososiem, porem i serem mascarpone. 
( ok 30 muszli - dla 3 głodnych osób ;-). Inspiracja - przepis z Kwestii Smaku )



4 łyżki masła
1 por, pokrojony w cienkie półplasterki
kawałek surowego łososia, bez skóry i ości (mój łosoś ważył 340 g), pokrojony w kostkę
100 g sera mascarpone
100 - 120 ml śmietanki kremowej 30%
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
kilka gałązek świeżej mięty
sok z limonki (lub z cytryny), do smaku
oliwa extra vergine, do pokropienia dania



Muszle makaronowe gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy pory i smażymy aż się zeszklą, ok 5 - 7 minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu, dodajemy śmietankę i mascarpone, kilka posiekanych listków mięty. Na patelnię wykładamy pokrojonego w kostkę surowego łososia, delikatnie mieszamy - nadzienie jest gotowe ( łosoś upiecze się w piekarniku ).

Do ugotowanych muszli wkładamy nadzienie, układamy je jedna przy drugiej w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżym pieprzem. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 10 minut. 

Podajemy skropione sokiem z cytryny, posypane pozostałymi listkami mięty. 


Smacznego!






•                 •                •




Congichlioni stuffed with fresh salmon, leek and mascarpone cheese.
( for about 30 congichlioni - for 3 hungry people;-). Inspiration - a recipe from here )


4 tablespoons butter
1 leek, sliced into thin half-slices
piece of raw salmon, skinless and pinboned (my salmon weighed 340 g), diced
100 g mascarpone cheese
100 - 120 ml of double cream 30%
salt and freshly ground pepper, to taste
a few sprigs of fresh mint
lime juice (or lemon), to taste
extra virgin olive oil


Cook pasta shells according to instructions on a package.

Preheat oven to 180 ° C.

In a large skillet warm up the butter, add leeks, fry until soft for about 5 - 7 minutes. Season with salt and plenty of pepper, add the cream and mascarpone, a few chopped mint leaves. Add diced raw salmon, stir gently - the filling is ready (salmon will cook in the oven).

Fill each shell with the mixture, put them side by side in a baking dish, sprinkle with olive oil and fresh pepper.
Put into preheated oven and bake for about 10 minutes.

Serve drizzled with lemon juice, sprinkled with the remaining mint leaves.



Enjoy!

4 komentarze:

  1. Powiem ci ze nigdy nie jadłam takich muszli :D w końcu trzeba spróbować, a to nadzienie naprawdę mi się podoba i chyba swój pierwszy raz przeżyje właśnie z twoim przepisem!
    zapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie. Uwilebiam ten makaron bo mozna go nadziewac i nadziewac ;) Czekam na nastepny przepis ;)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chcesz mieć więcej wizyt na przepisach? Promuj je na www.dompelenpomyslow.pl to działa! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!